Introductie

Onderzoek en teksten:

Jacomina Makaske

Met dit motto als lijfspreuk wordt het samenstellen van een stamreeks al snel een gedegen onderzoek. Want wat heb je aan kale jaartallen? Dat een bepaalde voorouder leefde van 1860 tot 1925 is een gegeven. En de vraag die daarna komt is dan een logische: “wat deed hij of zij in het leven. Waar woonde hij of zij? Waren er bezittingen of had die persoon een strafblad?” Van het een komt het ander en zo ben ik vanaf ongeveer 2010 regelmatig in een stads- of streekarchief te vinden. De hobby loopt uit de hand maar gelukkig werkt internet ook mee. Ga ik aanvankelijk met potlood en papier op pad, al snel kan de laptop mee en een paar jaartjes later is het zelfs mogelijk om van huis uit de archieven te bekijken. Dit dankzij digitalisering en ook dankzij vele vrijwilligers die (nog steeds) een enorme hoeveelheid documenten scannen en transcriberen.

Als kind van ondernemende ouders uit het middenstandsmilieu leerde ik om nieuwe mogelijkheden te benutten en geboden kansen in te zetten voor mijn doelen. Het is die levensvisie die mij in staat stelde de vele data betreffende onze voorouders boven water te krijgen.

In de loop van de tijd zal de site steeds verder gevuld worden. Onder het kopje “Nieuws” houd ik de geïnteresseerde lezers op de hoogte. Aanvullende informatie en/of foutmeldingen stel ik op prijs en kunnen gemeld worden via het contactformulier onder “Contact”. Ik streef ernaar om binnen een week te reageren. Maar ja, ik ga ook weleens met vakantie…

Jacomina Makaske

In dierbare herinnering aan onze ouders Gerrit Jan Makaske en Flipsje Poolen